Blog...

Agár Fajtamentés – A hely, ahol mindenkire vár egy agár

 

Habár akad bőven olyan szeglete az országnak, ami a kutyák számára maga a pokol, és a legtöbb menhelyről az ember összeszorult szívvel távozik, felemelő érzés besétálni egy olyan helyre, ahol nem ez a helyzet. Megnyugtató az emberi szívnek, hogy van még az a hely, ahol a kutyák szeretetben, gondoskodásban és profi kezelésben részesülnek egyszerre a hányattatott múltjuk után.


Egy ilyen szeglet az a tanya is Csömörön, amely 2009 óta rendületlenül működik. Ez idő alatt több mint 1800 agarat mentettek és juttattak gazdához. Nagy Henriett és önkéntesekből álló csapata örömmel és mély szakmai fajtaértéssel segítenek annak, aki úgy gondolja, hogy gazdája lenne egy ilyen csodás fajtának.

Az Akela Kutyaiskola rehabilitációs tanfolyamának keretén belül volt szerencsém pár órát eltölteni az Agár Fajtamentésnél. Henriett édesanyja örökségét viszi tovább, aki számára mindig is sokat jelentett ez a kutyafajta, és be kell vallanom, hogy fél napos ottlétem alatt én is szerelembe estem az agarakkal!

Agár, whippet és azok keverékének ad helyet a menhely, és talál megfelelő új otthont, amit jól átgondolt örökbeadási folyamatuk biztosít. Henriett szerint minden embernek megvan az agara, mert ezek az elegáns megjelenésű, gyors állatok kiválasztják gazdájukat. Érzékeny természetük megköveteli a gazditól, hogy a fajta és egyed jellegzetességein kívül ismerje a kutyanevelés alapvető szabályait, fortélyait is.

Ám a fajta rajongói ne ijedjenek meg, ha kezdő gazdik mégis szívesen fogadnának örökbe!

Az Agár Fajtamentőknél ugyanis, ha örökbe fogadsz egy agarat, akkor nem csak egy kutyád lesz, hanem egy népes család tagja leszel. Facebook csoportjuk ugyanis már több ezer követőből áll, és egymást történetekkel, tanácsokkal segítve őrzik azt a hagyományt, ami a magyarokat ehhez a fajtához köti.

Az Agár Fajtamentés a Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány keretén belül működik Merza – Nagy Rita vezetésével, amely 1991 óta ócsai telephelyén már több ezer gazdátlan állatnak adott otthont és jelenleg is legalább 160 keverék kutya vár szerető gazdára. Éppen ezért mindig elkél a megbízható, önkéntes, dolgos kéz és az emberek jószívű anyagi támogatása. 

Rendszeresen megrendezett nyílt napjaikon az ember nem egy menhelyre, hanem egy családi tanyára sétál be, ahol lehetősége adatik, hogy kérdéseket tegyen fel, vagy hosszasan elbeszélgessen Henivel a fajtát illetőleg, és meggyőződjön, hogy valóban készen áll az élete egy agárra.

A további leírás helyett, inkább képeket osztok meg. És habár a Covid miatt most a látogatás korlátozott az állatotthonban, nézegessétek a képeket és essetek ti is szerelembe az agarakkal Lőrincz Gyöngy és Nagy Henriett csodálatos képei révén.

Ha adománnyal is támogatnád őket, kattints ide:

Támogatás az agaraknak

Pohárnik Eszter

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdésed van?

+36 30 93 17 536