Blog bejegyzések

Kiből lesz az állatkínzó? – az emberi lélek mély bugyrai

Az emberi elme egy rejtélyes kút. És annak ellenére, hogy a tudománynak köszönhetően egyre többször világítunk bele egyre jobb minőségű lámpákkal, valahogy olyan érzésünk támadhat, mintha egy feneketlen kútba tekintenénk.

Talán sosem fogjuk megpillantani a mélyét, de addig is az olyan előadásoknak köszönhetően, mint a február 26-i online szakmai nap Kiből lesz az állatkínzó? Az állatbántalmazók profilja címmel leereszkedhetünk pár óra erejéig abba a sötét kútba. Én egy zseblámpával a kezemben indultam lefelé egy etológus, egy klinikai szakpszichológus, egy igazságügyi állatorvos, egy bűnügyi profilozó, egy kriminológus, egy pszicho pedagógus és egy büntetés végrehajtásban dolgozó szakember kíséretében, akik érthetően elmagyarázták a falra vetődő árnyak mibenlétét és miértjét.

Egy beszámoló helyett azokat a gondolatokat ragadnám ki ebből az útból, amelyek már 3 hete kavarognak bennem visszhangra találva azokban az interjúkban, amiket márciusban osztottam meg a Nők az állatokért interjú sorozat keretében. Ez alátámasztja azt is, hogy tekintet nélkül arra, hogy valaki Hajdú-Bihar megyében ment állatokat, vagy épp a fővárosi Állatorvostudományi Egyetemen elismert szaktekintély, a megoldás gyökerét közös pontokban látják.

Nem lehet elég korán kezdeni

A neveltetésnek, a szocializációnak hatása van arra, hogyan bánunk később az állatokkal. Rendkívül fontos, hogy a szülők foglalkozzanak azzal, a gyerekeik miként viselkednek az állatokkal és, ha kell, korrigálják, érzékenyítsék gyermeküket e tekintetben. Különösen igaz ez abban a korban – 2 és 4 év között -, amikor a kisgyermekek még nem képesek beleképzelni magukat más érző lények érzéseibe. Itt érdemes leszögezni, hogy a szülői példamutatás lehet az egyik legjobb eszköz arra, hogy később gyermekük megfelelően bánjon az állatokkal.

Alátámasztást nyert az a jól ismert tétel is, hogy a családban felbukkanó agresszió bizony előbb-utóbb a gyerekekben csapódik le. Elmondható, hogy nagy százalékban azok a gyerekek, akik nem képesek levezetni az otthonukban felgyűlt frusztrációt, az állatokon vezethetik le azt.

Talán többeknek meglepő lehet az a tény, hogy a gyermeki agresszió sok esetben valamilyen fizikai okra vezethető vissza a lelki okok mellett. Gondolhatunk itt többek között a kevés alvásra, a nem megfelelő táplálkozásra vagy valamilyen egyéb betegségre. 

Szomorú tapasztalat az is, hogy a rendszeres agresszió az önbecsülés hiányát erősítheti, ami még több agresszióhoz vezet. Célja pedig nem más: győzni szinte bármi áron akárki vagy akármi kárára is.

Az állatkínzó profilja

Az előadások több pontban is kitértek arra, hogy a legtöbb sorozatgyilkos állatkínzással kezdte mintegy gyakorolni a későbbiekben elkövetett bűncselekményeit. Erre utal az is, hogy a legtöbb állatkínzásos esetre valamilyen más erőszakos bűncselekmény feltárásakor derül fény.

És habár egységes és konkrét állatkínzó profilt nagyon nehéz megfogalmazni, mégis az látható, hogy az állattartási kultúra hiánya és az adott terület gazdasági színvonala, a térség iskolázottsági mutatója nagy mértékben összefügg.

Maga a tett

Dr. Vetter Szilvia PhD, az Állatvédelmi Központ vezetője azt a gondolatot is felvetette, hogy magát az állatkínzás tettét nem lehet pontszerűen vizsgálni. Ez azt jelenti, hogy szükséges figyelembe vennünk azokat a történéseket is, amik elvezettek a bűntett megtörténtéhez az időben. Nem ragadhatjuk ki csak azt az egy pillanatot az időben. Tudomásul kell vennünk, hogy sok esetben maga az állatok bántalmazása valaminek a szoros, sokszor a háttérben futó esemény, következménye lehet.

Megoldás

Megoldás-e az, ha börtönbe csukjuk az állatkínzókat? Mi lenne, ha rehabilitálnánk őket, ahogy azt az áldozatokkal is tesszük? – került felvetésre a kérdés. Az előbb említett ok-okozati összefüggés megvizsgálásakor azt a kérdést is fel kell tennünk, hogy tud-e az elkövető ember változni? Vagy akar-e (egyáltalán)?

A börtön ugyan szolgálhat elrettentő példaként, de vajon szerepelhetne a megoldások között az egyén rehabilitációja is?

A kérdést lógva hagyom a levegőben, hogy gondolatokat ébresszen az olvasókban. Abban viszont az ország különböző pontjain, az állatokért tevékenykedő emberek is egyetértenek, hogy a legfontosabb teendő a megelőzés lenne a megfelelő ismeretterjesztés keretében. Ám ebből az informálásból nem zárhatjuk ki az idősebb generációt sem. Fiatalokat és időseket épp úgy szükséges bevonnunk a folyamatba, mint a legkisebbeket.

Külön köszönet a bevezetőben említett profi csapatnak, akik elkísértek ebbe a feneketlen kútba és segítségemre voltak abban, hogy megértsem kiből és miért lehet állatkínzó:

Dr. Vetter Szilvia PhD, Dr. Kitanics Márk, Prof. Dr. Miklósi Ádám, Dr. Lorászkó Gábor,

Ráth Éva, Dr. Kiss Anna PhD, Novák Ferenc, Dr. Fliegauf Gergely PhD

Most van rád szüksége!

A tavalyi év mindenki számára nehezebb körülményeket teremtett és valljuk be, eddig a 2021 -es év sem mutat más tendenciát. A civilek már többször bebizonyították, hogy igenis törődnek többek között olyan kérdésekkel és a társadalmunkra jelentős hatást gyakorló problémákkal, mint amilyen az állatok védelme és mentése.

Te is ezek közé az emberek közé tartozol!

Idén lehetőséged lesz ismét, hogy rendelkezz az adód 1%-áról, legkésőbb 2021.május 20-ig.

Nem csak a cégek vagy nagyobb vállalatok, de Te is segíthetsz idén magánszemélyként.

Az országban megszámlálhatatlan állatokat segítő szervezet tevékenykedik. Abból az 1%-ból ételt, gyógyszereket vehetnek a bajba jutott állatok számára.

A felajánlásra jogosult civilszervezetek listája a linken elérhető, ahogy az is, hogyan tudod az ajánlást elvégezni.

https://nav.gov.hu/nav/szja1_1/1_1_szazalek

Nem tudod, hogy kinek szeretnél ajánlani?

A JOGAZDI.HU segít ebben neked!

Az alábbi szervezeteket támogathatod adód 1%-val, sőt bővebben olvashatsz róluk a JOGAZDI.HU weboldalán!

Agár Fajtamentés

Szent Ferenc Állatotthon

Hangya Közösség

Amanda Kutyaovi

PCAS Állatmentő Egyesület

Sportolók és Művészek az Állatok Védelméért Alapítvány

Hollywoodi négylábúak védelmezői

Gyerekkorom óta imádom a kutyás filmeket. Legutóbb Verdell rabolta el ismét a szívemet a Lesz ez még így se! című filmből.

Ám a kedvencek vásznon való szerepeltetése mindig felveti bennem a kérdést, hogy vajon milyen lehet az élet a kamerák mögött egy négylábú számára és kik vigyáznak rájuk a forgatás alatt?

Veled is meg fog történni!

Régi mondás, hogy az életben két biztos dolog van: a halál és az adók.

Van még egy: az, hogy életed során legalább egyszer fogsz valamilyen kóbor állattal találkozni. Nekem már nem egyszer sikerült.

A rosszak végre elnyerik méltó büntetésüket? – a PCAS Állatmentő Egyesület is jelentette

Több mint 100 állat a kegyetlen szaporítók kezében. A nagy felháborodást kiváltott nyírbogáti pár esete, akik évekig folytattak illegális szaporító és kereskedelmi tevékenységet, a bíróság előtt állnak és letöltendő börtönbüntetéssel néznek szembe.

A kiégés stádiumai és kezelésük – Benkó Nikolett coach vendégírása

Akik kedvenceink jólétéért küzdenek, igazi kék köpenyes szuperhősök a szememben. Az én életem is egy mentett labrador boldogítja és teszi tejessé. Az eddigi tapasztalataim alapján nem kérdés, hogy aki állatvédelemmel aktívan foglalkozik, az mélyen elkötelezett és hivatásból teszi.

Kutyás coaching – Önismereti tréning kutyabarátoknak

2020! Ez az év sokaknak telt nehézségekkel. Ha ismersz olyat, akinek a lelke egy kis segítségre vágyik vagy csak szeretne egy jót beszélgetni egy csodás emberrel, miközben Fanni kutya gyógyítja lelkét, akkor ez egy remek ajándék lehet! Nikolett és Fanni nagy örömmel és segítőkészséggel várja azokat, akik 2021-et magabiztosabban szeretnék kezdeni.

ChiliCord Ebdesign – egyedi nyakörvek és pórázok

Nincs nagyobb öröm, amikor a kutyasétáltatást igazán dizájnos és minőségi paracord kiegészítőkkel oldjuk meg. Egy póráz, hám, nyakörv és a szükséges kiegészítőkre bízzuk nap mint nap kutyánk biztonságát, testi épségét. Létfontosságú lehet egy- egy váratlan pillanatban a megfelelő minőség.

 

Akela Kutyaiskola – Ajándékozz közös kutyás élményt

Nah, mi volt ma a suliban? Ismerős kérdés? A választ pedig az Akela Kutyaiskolában lelitek meg: legyen szó csoportos foglalkozásról, agilityről, őrző-védő képzésről, gyerek-kutya oktatásról vagy rehabilitációs tréningről. Vehetsz bérletet vagy befizethetsz valakit egy tanfolyamra. Hidd el, ennek az ajándéknak minden kutyás őrült örülni fog!

OriginArt – Bármit is állatosban

Kell még egy cicás müzlis tál, egy kutyalakú tacskós párna, két cicás bögre …. három elefánt, egy rózsaszín kád és egy lila erkély, az úgy is elfér! Bármit, amit állatosban, játékosban, művészien szeretnél, azt az OriginArt oldalán megtalálod!

Ecohunt – az állati jó dekor

Lehet állatkerted. Lehet flamingód a kertben vagy orrszarvúd a hálószoba falán. Vagy akár a kutyád papírklónjai az előszobában. Igazán örülök, hogy rátaláltam az Ecohunt alkotásaira, mert egy különleges ajándékot adhatok állatbarát barátomnak idén.

Kérdésed van?

+36 30 93 17 536