Blog...

Hollywoodi négylábúak védelmezői

Gyerekkorom óta imádom a kutyás filmeket. Legutóbb Verdell rabolta el ismét a szívemet a Lesz ez még így se! című filmből.

Ám a kedvencek vásznon való szerepeltetése mindig felveti bennem a kérdést, hogy vajon milyen lehet az élet a kamerák mögött egy négylábú számára és kik vigyáznak rájuk a forgatás alatt?

A legenda szerint az 1905-ben leforgatott némafilm, amit Cecil Hepworth rendezett, a Rover által megmentve, annyira sikeres volt, hogy a negatívok tönkrementek a sok használattól, és újra le kellett forgatni a filmet. A filmben szereplő collie kutyusnak többször is elő kellett adnia a megmentés jelenetét a filmet imádó nézőközönség számára.

Ettől a ponttól már csak pár év kellett, hogy megjelenjenek az állatvédők a forgatásokon. Ugyanis az 1939-ben készült Jesse Jamesről szóló film forgatása során az egyik ló halálos balesetet szenvedett az egyik mutatvány felvételekor. Ez volt az a pont, amikor az MPAA (Motion Picture Association of America – Amerikai Mozógókép Szövetség) együttműködést kezdeményezett az AHA (Amerikai Emberségességi Egyesület) szervezetével, hogy fektessék le azokat a szabályokat, amik biztosítják a filmben szereplő állatok biztonságát és védelmét. Ezért látható a filmek végén szereplő kiírás is: „Egyetlen állatnak sem esett bántódása a forgatás során.”

Ezenkívül olyan irányelveket is meghatároztak, mint például:

  • AHA helyszíni jelenléte a kutyák (és más állatok) szerepeltetésének figyelemmel kísérésére
  • Szükséges oltások és egészségügyi bizonyítványok megléte
  • Speciális bánásmód fiatalkorú állatok, pl. kölyökkutyák részére
  • Az állati interakciókra vonatkozó irányelvek.
  • Ládákra, árnyékolásra, kerítésre és egyéb elhelyezési/kényelmi kérdésekre vonatkozó előírások betartása

Több filmben is előfordult, hogy egy szerepet több kutyával játszattak. Azaz ahelyett, hogy egy kutya különböző jelenetekben szerepelt volna, amelyek futást, ugrást, emberekkel való interakciót igényeltek, mindegyik kutyát az ő erősségéhez mérten, valamint a túlterhelés és kimerültség elkerülése érdekében szerepeltettek. Így eshetett meg például, hogy Kutyám, Skip-ben 6 kutyust, míg a Marley és én című film forgatásán 22 labradort alkalmaztak.

És mivel Oscar-díjat nem osztanak négylábúaknak, az AHA létrehozta saját díjait, amit olyan kategóriákban osztanak ki, mint például: legjobb üldözéses jelenet, legjobb állatkölyök előadók

Ám a díj elnyeréséhez hosszú út vezet. Természetesen Amerikában vannak erre szakosodott ügynökségek (pl. Hollywood Paws), akik segítik a gazdik és ügyes kedvencük előre jutását ebben a sokszor üresen csillogó iparágban. Kérdés, hogy ők a kutyákat színész vagy kellék kategóriába sorolják-e?

Pohárnik Eszter

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdésed van?

+36 30 93 17 536