Blog...

Veled is meg fog történni!

Régi mondás, hogy az életben két biztos dolog van: a halál és az adók.

Van még egy: az, hogy életed során legalább egyszer fogsz valamilyen kóbor állattal találkozni. Nekem már nem egyszer sikerült.

Jelenleg ma Magyarországon nem tudjuk biztosan, hogy mennyi kóbor állat van ( számuk több ezer , tízezer?? ) és mivel az ivartalanítás elhanyagolása és a szaporítás a virágkorát éli Magyarországon, azt sem tudjuk megjósolni, hogy mennyivel növekszik ez a szám minden évben. Ám nem varrható a kóbor állatok nagy száma csak a szaporítók nyakába. Itt vannak azok a felelőtlen gazdik is, akik hanyagságuk következtében közvetve felelősek ezekért a számokért.

A legtöbb esetben kiszökik a kutyus, mert a kerítés nem megfelelő, de találkozhatunk az önsétáltató kutyák híveivel is. Sőt azok is elegen vannak, akik a hirtelen magukra vett felelősség alól úgy próbálnak kibújni, mint egy régi, elnyűtt kabátból és kedvencüket az útszélén hagyják, jobb esetben egy menhely előtt. Vagy épp egy költözést követően úgy gondolják, hogy a kedvenc a régi ház tartozéka és hátrahagyják az új tulaj számára. Vagy a felesleges túlszaporulatot hagyják az út szélén.

Veled is meg fog történni, hogy

  • egy szaglászó kutyát látsz majd a kocsidból, ahogy haza felé tartasz
  • a szomszéd elköltözik és a macskája a kutyád kajáját eszi minden reggel
  • séta közben feléd sétál egy nagyobb testű kutyus
  • a gyereked suliba tart és négy kutya követi
  • egy ismeretlen kutya nekitámad a tiédnek kutyasétáltatás közben és meg kell védened magadat és kedvencedet
  • a bolt előtt ül immáron negyedik napja ugyanaz a kutya hiába hívták fel a gazdit, az nem jön érte

A kérdés, hogy mit teszel? Továbbsétálsz, mintha nem láttad volna? Megteheted…

Ám, ha mégsem sétálsz el, akkor itt van  5 tanács, hogy mit tegyél. A hétköznapi ember általában nem tudja, hogy mit tegyen vagy azt hiszi, hogy magához kell vennie az állatot. De enélkül is sokat tudsz tenni ilyen esetben. Elmondható, hogy az átlagember nem  hord magánál pórázt napi szinten, de mobilt igen😊

  1. Telefonoddal készíts képet a kutyusról, cicáról
  2. Jegyezd meg, hogy pontosan hol láttad az állatot: melyik város, kerület, utca és ha van bármi jellegzetes támpont, akkor azt is.
  3. Csak figyeld meg a viselkedését és állapotát: félénk? agresszív? sérült? nyakörve van? egyhelyben van vagy mozgásban van, ha igen merre haladt tovább – itt is utca stb
  4. Készíts egy posztot és oszd meg Facebookon. Ma már tengernyi olyan csoport van, ahol posztolhatsz ilyen jellegű posztokat. Érdemes rákeresni azokra az állatmentőkre/állatorvosokra, amelyek a környéken vannak. Ha van rá módod, hívd fel az egyiket.

Ha arra sétáló embert látsz, kérdezd meg, hogy ismeri-e az állatot. Előfordulhat, hogy pl. ”kijárós” a kutya és ismeri a gazdit. Ilyenkor érdemes becsöngetni a gazdihoz és szólni neki, hogy a kutyusa kint csatangol.

Egy ilyen poszttal életet menthetsz! Tedd meg, ha megteheted!

Pohárnik Eszter

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdésed van?

+36 30 93 17 536