Blog...

Állatvédelmi Kerekasztal

 

Civil Állatvédelmi Kerekasztal

A tegnapi napon egy sokat várt esemény részese lehettem: a JOGAZDI.HU is jelen volt az első online folytatott Budapesti Civil Állatvédelmi Kerekasztal beszélgetésben, ahol több mint 40 civil szervezet vett részt. A jelenlévők kérdéseket, tapasztalatokat és javaslatokat fogalmaztak meg többek között olyan témák kapcsán, mint a kóbor állatok befogása, mentése, ivartalanítási programok, hatósági együttműködés, szemléletformálás kérdései, őrszolgálat bevezetése még több kerületben.

Számomra pozitív mozzanat, hogy jelen volt a résztvevők között a FÖRI ( Állategészségügyi Szolgálat ) is és egyértelműen kijelentették, hogy nem lesz helyhiány miatti altatás az Illatos úton a jövőben és szívesen fogadnak minden támogató megkeresést civil szervezetektől. Sőt arra is nyitottak, hogy közös megállapodás szülessen köztük és civil szervezetek vagy más segítséget nyújtó szervezetek között arra irányulóan, hogy rehabilitációra szoruló állatok segítséget kaphassanak és mielőbb gazdára találhassanak azok is, akik „nehezebb” esetek.

Megdöbbentő hír volt, amit a MAVED (Magyar Macskavédő Alapítvány)  jelzett, hogy hamarosan nagyobb gondban lesz Budapest a kóbor és kóborló cicák száma miatt, mint a kutyák száma miatt. Milliós nagyságrendűre becsülik az országban lévő kóbor cicák számát. A megoldást egyértelműen a kötelező  ivartalanításban és chip használatában látják.

Mint Szabó Rebeka kijelentette, a Főváros elkötelezett a prevenció terén is és látják, hogy a szemléletváltásnak nem csak a gyerekeket, hanem az egész családot és az idősebb korosztályt is érintenie kell.

A JOGAZDI.HU felvetése az volt, hogy szükséges lenne a lakosság számára egy egységes kommunikáció többek között arról, hogy hol lehet segítséget kérni, hova fordulhat egy hétköznapi ember, ha például állatot talál vagy állatkínzást jelentene be. Arról is sürgős tájékoztatást kellene adni az állattartóknak, hogy mit tart Budapest egységesen felelős állattartásnak. Milyen jogi szabályok vonatkoznak az állattartókra és milyen szankciók léphetnek fel, ha valaki nem tartja be ezeket a szabályokat.

A következő lépésekben – Szabó Rebeka ígérete szerint – csoportosítják a felvetéseket az egyes témakörök szerint, megvitatják és megoldási tervet készítenek azokra a problémákra, amik a Főváros hatáskörébe tartoznak. Az ezen kívül eső kérdéseket illetőleg pedig javaslatokkal fognak fordulni az illetékes szervekhez.

A találkozó utolsó két mondatában felvetődött még a hajléktalanok kutyatartásával kapcsolatos kérdéskör is. Ebben az érzékeny témában már a JOGAZDI.HU is készített interjút.

 

 

Pohárnik Eszter

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdésed van?

+36 30 93 17 536