Blog...

Interjú Ovádi Péterrel – a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos

Sokan vártuk már, hogy végre a Kormány felvállalja az állatvédelem ügyét és hosszú távú intézkedéseket hozzon azért, hogy a szomorú jelenlegi helyzet megoldódjon Magyarországon. Idén került kinevezésre az Állatvédelmi Program miniszteri felelősének Ovádi Péter, akinek a JOGAZDI.HU is feltette kérdéseit. Őszintén reméljük, hogy a program majd sikerrel jár és elősegíti egy Állatbarát Magyarország megszületését.

Miért pont most került sor az Ön kinevezésére? Illetve hogyan jutott oda a kormány, hogy Állatvédelmi Programot indítson?

A Nemzeti Állatvédelmi Program egyfelől illeszkedik a Kormány eddigi intézkedéseinek sorába, amellyel az állatok védelméről és a felelős állattartásról rendelkeztek, másfelől viszont a társadalommal közösen meghatározott egyetértési pontokra építve jelöli ki azt az irányt, ahol az állatvédelem területén feladatunk és teendőnk van. Azon dolgozom és fogok dolgozni, hogy miután meghatároztuk a kihívásokat, meg is oldjuk azokat az emberekkel közösen.

Miről szól az Ön pozíciója pontosan? Milyen felelősségi hatókörrel fog rendelkezni? Országos szintű intézkedéseket jelent majd?

Természetesen országos szintű tevékenységet kívánunk folytatni, az állatok ügye az ország minden szegletében fontos kérdés. A kormányzat és az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek közötti minél szorosabb és hatékonyabb együttműködés kiépítésére fogok törekedni. Azt gondolom, hogy bizonyos problémákat helyben lehet igazán eredményesen kezelni, nincs két egyforma helyzet.

A Facebook posztjaiban láttam, hogy felvette a kapcsolatot és egyeztetés folyik az állatmentő szervezetekkel. Ez alapján milyen konklúziót sikerült levonnia? Mik a legégetőbb problémák? Mire fognak legelőször reagálni és mikor?

Most is látok már számos olyan egyetértési pontot, amelyben állami szinten fogunk tudni segítséget nyújtani az állatvédelem területén, de van egy elég friss és konkrét ügy, amit jó példaként tudok behozni a kommunikáció fontosságára. A kijárási korlátozások bejelentésével szinte egy időben számos megkeresés érkezett az allatvedelem@am.gov.hu címre, hogy a szigorítások hogyan fogják érinteni a kutyás gazdikat, az esti sétákat. Haladéktalanul jeleztem a problémát Miniszterelnök Úr részére, aki azt nagy megértéssel fogadta és lehetőséget biztosított arra, hogy a mintegy másfélmillió kutyatartó gazda képviseletében megfogalmazott javaslataimat beépítsék a részletes szabályozásba. Ezzel csak azt szerettem volna hangsúlyozni és aláhúzni, hogy országgyűlési képviselői tevékenységem során is a kommunikációban, az együttműködésben és a párbeszéd erejében hiszek – ezt szeretném továbbvinni itt is, legalább hasonló eredményekkel.

Az intézkedéseket hol lehet majd nyomon követni? Milyen garanciát vállal arra, hogy a tervezett intézkedések meg is valósulnak?

Dolgozunk egy olyan átfogó honlap kialakításán, amelyen keresztül kétirányú kommunikációt lehet folytatni majd a társadalommal, jelenleg pedig működik az allatvedelem@am.gov.hu cím, amelyre már az elmúlt hetekben is számos megkeresést, konkrét problémát és ügyet küldtek a választók. Megtisztelő a bizalmuk, igyekszem eleget tenni az elvárásoknak.

Több posztban is előtérbe került, hogy a társadalom felelős állattartásról kapjon tájékoztatást. Van elképzelés az erre vonatkozó kommunikációra? Meglátásom szerint egy erős, központi, állami kampányra lenne szükség. Terveznek esetleg ehhez hasonló megoldást?

Mindenekelőtt fontosnak tartom, hogy megkérdezzük az emberek véleményét arról, hogy ők hogyan látják az állatok védelmének ügyét hazánkban. Azt látjuk, hogy fokozódó társadalmi érdeklődés övezi ezt az ügyet, az állatvédelem támogatása mellett pedig mind a Kormány, mind az Agrárminisztérium is elkötelezett. Azt pedig mindenképp hangsúlyozni kívánjuk, hogy a felelős állattartásra való nevelésnek már gyermekkorban el kell kezdődnie. Azon dolgozunk, hogy a korosztályos sajátosságoknak megfelelő, a gyermekek érdeklődését lefedő oktatási programok szülessenek meg. Számos ilyen program létezik már egyébként és a területen dolgozó szervezetek minden nap hatalmas oktatási, nevelési munkát végeznek: ezt a munkát szeretnénk kormányzati oldalról támogatni. Az aratás törvénye, hogy mindig többet kapsz, mint amennyit elvetettél: elvetsz egy tettet és szokást aratsz, elvetsz egy szokást és jellemet aratsz, elvetsz egy jellemet és sorsot aratsz. Talán ez a gondolat hűen szemlélteti, hogy a felelős állattartásra való nevelést nem felnőttkorban kell elkezdeni.

Mit tartalmaz ez a Nemzeti Állatvédelmi Program? Milyen részterületeket fed le?

A Program sarokpontjainak egy országos ivartalanítási programot, a gyepmesteri telepek fejlesztését, a felelős állattartásra történő nevelés kérdését látom. Súlyos problémát jelentenek az illegális szaporítók, az ellenük való fellépés elkerülhetetlen és azt gondolom kötelességünk is, hogy jó példával járjunk az utánunk jövő generáció számára. Van egy régi mondás, amely szerintem jól leírja ezt a helyzetet: az ember nem csak azért felelős, amit tesz, hanem azért is, amit nem tesz meg.

Több civil szervezet is jelezte, hogy az ország déli és keleti területein hatalmas gondok vannak a kóbor kutyákat illetőleg. Hogyan tervezik orvosolni a problémát? Járt ezeken a területeken? Felmérték a problémákat?

Sajnos a koronavírus-járvány felülírta a tervezett menetrendet, de természetesen országos szinten kívánjuk kezelni a felmerülő problémákat. Egyetértek azzal az állatvédők részéről gyakran hallható mondással, hogy az a kóbor állat a legjobb, amelyik még meg sem született, ezért többek között az ivartalanítást látom a leghatékonyabb megoldásnak erre a kérdésre.

Bárhonnan közelítjük meg a problémákat, a megoldáshoz az állami pénzügyi támogatás elengedhetetlen lesz. Terveznek nagyobb összegeket elkülöníteni a megoldásra? A megoldások eddig az önkormányzatok kezében volt, viszont általánosságban elmondható, hogy se kapacitásuk, se pénzük ezeknek a szerveknek megoldani  a problémát. Hogyan tervezik támogatni az önkormányzatokat ebben a jövőben?

Magyarország Kormánya és az Agrárminisztérium is kiemelt prioritással fordul az ügy felé, azt pedig már Montecuccoli óta tudjuk, hogy a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz és pénz. Azt azért fontosnak tartom rögzíteni, hogy az állatvédelem területén eddig is nagy összegek mozogtak, most talán az a legfontosabb, hogy ezek a támogatások célzottan érjenek célba és oda, ahol valóban szükség van rájuk.

Milyen időintervallumot adnak a probléma megoldására? Mikor kezdenek el a gyakorlatban megoldásokat indítani a problémákra – szaporítók, állatkínzások, kóbor állatok stb?

Már 2010 óta számos lépés történt és konkrét eredményeket is fel tudunk mutatni, amelyek mind az Ön által említett problémákra kínálnak megoldást: 2013-ban bevezettük a négy hónapnál idősebb kutyák chippel való ellátásának kötelezettségét, ez egy meghatározó mérföldkőnek tekinthető a kóbor állatállomány felszámolása érdekében. Szintén fontos lépés az ivartalanítási program, amelyre a Kormány 2019-ben mintegy 100 millió forintot különített el.

A problémák megoldásához több szervnek kell együtt működnie: civilek, állatmentők, rendőrség, önkormányzati szervek, állatorvosok stb. Hogyan valósulhat ez meg Ön szerint?

Csak közösen, együttműködésben, a pártpolitikai ellentéteken felülemelkedve. Olvastam egy helyen, hogy vannak olyanok, akik mindig a holnapban reménykednek, a holnap viszont valószínűleg tőlük remél egyet s mást. A holnap véleményem szerint eljött, a többi pedig rajtunk múlik, hiszen közös ügyünk az állatvédelem.

Pohárnik Eszter

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdésed van?

+36 30 93 17 536