Blog...

Kutyák segítő szerepben – a kutyás coaching

Legyél bármilyen állatot tartó gazdi biztosan megtapasztaltad, hogy az állatok különleges hatással lehetnek ránk, emberekre. Ezt a tényt már rengeteg tanulmány, cikk és tapasztalat támasztotta alá. E tekintetben bátran emelem ki a kutyákat az állatok közül, akik már-már misztikus képességekkel bírnak, ha az állat és ember közötti ősi kapcsolatról esik szó. Elmondható ám, hogy a kutyák nem csak a mindennapi életben vagy konkrét helyzetekben képesek segítségünkre lenni, hanem olyan elvontabb szituációkban is, mint pl egy coaching foglalkozás.

A coaching szemléletét azért is kedvelem, mert annyiban eltér egy pszichológiai kezeléstől, hogy egyértelműen és pozitívan a megoldásra törekszik egy-egy problémával kapcsolatban. Roppant izgalmas megélés lehet, ha a személyt az önismeretre és önfókuszra támaszkodva segítik bizonyos életnehézségei / problémái megoldásában.

Hát, ha még egy őszintén ráérző kutya is jelen van egy ilyen foglalkozáson!

Ismét Benkó Nikolettet faggattam, akinél kutyás coaching óráján én is részt vettem és az óra után új lendülettel nézhettem szembe a megoldásra váró problémámmal😊

 

Te mint coach és gazdi, hogyan látod, hogy mi okozhatja a stresszt a kutya és gazdája között?

Az első, amit kiemelnék, hogy érdemes kellő időt szánni a kutya kiválasztására, ugyanis tudatos választással számtalan nehézség megelőzhető. Néha előfordul, hogy kizárólag a külső alapján döntenek és nincsenek is tisztában vele, mivel jár az adott fajta tartása. Pedig fontos, hogy a kutyus passzoljon a gazda személyiségéhez, életmódjához. Ma már szerencsére egyre kevesebben vesznek kutyát szaporítóktól, inkább menhelyről fogadnak örökbe. Ilyenkor is lehet érdeklődni az állatmenhely munkatársainál, nagyon segítőkészek szoktak lenni.

A második, hogy a kutya szükségleteit nem szabad szem elől téveszteni. Ez a gazdi felelőssége. Egy magas mozgásigényű kutyának nem elég heti 1 nagyobb túra, hétköznap pedig húsz perc séta, vele futni kell és fárasztani speciális feladatokkal. Ha ez nem történik meg, előfordulhat, hogy amikor a gazdi elmegy a munkahelyére, a maradék energiát a szoba bútorzatán vezeti le. A gazdi hazaér és a rombolás miatt idegeskedik, leszidja a kutyát. Senki sem boldog. Ha minden nap megadjuk, amire a kutyánknak szellemileg és fizikálisan is szüksége van (ha nem tudjuk mi az, kérjünk tanácsot szakértőtől), kiegyensúlyozott lesz, jól fog viselkedni és a gazdinak is csupa örömöt okoz majd.

Volt nálatok ilyenre példa?

Kettőnk közötti stresszre? Nem. Arra volt, hogy bennem volt stressz, amikor egy hajnalig tartó ünneplés után reggel 6-kor kelni kellett sétáltatni, de ezt vállaltam, amikor magamhoz vettem és eszembe sem jutna ezért haragudni Fannira.

Volt úgy, hogy a coach énedet vetted elő? Vagy technikákat, amik a segítségedre voltak?

Folyamatosan. Coachként célokat tűzök ki, tervezek, elemzek, reflektálok. Imádom a kutyám, igazi rajongója vagyok, de falkavezérnek is kell lennem, aki következetes és jól tudja szervezni az életét. Az időbeosztásom teljesen meg kellett változtatnom az örökbefogadással és új szokásokat kellett felvennem.

Hogyan tudja segíteni egy állat jelenléte az ember életét? Milyen problémákon tud segíteni?

Egy háziállathoz kötődünk, boldogok vagyunk a jelenlététől. Mondanom sem kell, hogy egy-egy nehéz helyzetben (párkapcsolati problémák, munkahely elvesztése) mennyit tud adni, ha kiskedvencünktől végtelen mennyiségű FELTÉTELNÉLKÜLI SZERETET-et kapunk.

Másrészt gondoskodnunk kell a kutyánk felől, ami rendszert hoz az életünkbe, még akkor is bennünk van a FELELŐSSÉGTUDAT, amikor hajlamosak lennénk elengedni magunkat.

A kutyák varázserejét segít megérteni, ha megismerjük az állatasszisztált terápia történetét. Az 1960-as években alkották meg a fogalmat, amikor Boris M. Levinson pszichológus egy viselkedési zavarokkal küzdő kisfiút kezelt. Hónapok munkája sem volt elegendő arra, hogy a gyerek megszólaljon. Egyszer azonban a doktor nem tudta megoldani kiskedvence elhelyezését és bevitte a konzultációra. A kisfiú a kutyus hatására szinte azonnal megnyílt és beszélni kezdett, nem csak a kutyához, de a doktorhoz is. Ezek után Levinson mindig magával vitte az állatot, a fiú állapota pedig rohamléptékben javult.

Nyilván a fenti helyzet speciális, de azt hiszem mindannyiunkban van egy ilyen kisfiú/kislány és vannak olyan problémák, amikkel szemben leblokkolunk, begubózunk. Ekkor egy kedves, barátságos kutyus, akinek felcsillan a szeme, amikor meglát, hatalmas segítség lehet.

A coach foglalkozásokon milyen tapasztalataid vannak: miben hoz vagy hozott Fanni változást? Miért gondolod, hogy egy kutya előrébb viszi a coachingolást?

Visszatérnék az állatasszisztált terápiára, hisz ez a kutyás coaching alapja. Ezek a konzultációk azért fantasztikusak, mert a négylábú rendkívül gyorsan képes ráhangolódni az emberre, átveszi a hangulatát, figyel rá és segíti őt. Így az ügyfelemet támogató csapatban ketten vagyunk.

Öt évig kutya nélkül tartottam konzultációkat, Fanni nem rég csatlakozott hozzám. Azt is észrevettem, hogy klienseim a kutyás akalmakon egy-egy elakadásnál egyből Fannira néznek. Kapcsolódást keresnek. Talán jelzik, hogy: Segíts, olyan nehéz most nekem!

Fanni pedig odamegy. Érzi, mennyire mehet közel. Kedvesen néz, csóvál, biztat. Egy kisállat simogatása, önzetlen szeretete már önmagában pozitív érzelmeket vált ki a kliensben.  A coachee könnyebben oldódik, a válaszok pedig egyből érkeznek.

Fanni is jól jár, hisz örül, hogy velünk lehet, imádja a társaságot! Nem mellékesen a coaching végére mindig bekészítek jutalomfalatot, amit az ügyfelem ad Fanninak, aki hatalmas boldogsággal fogyaszt el.

 

 

 

Ha szeretnél részt venni kutyás foglalkozáson, szívből ajánlom neked legújabb workshopját:

Pohárnik Eszter

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdésed van?

+36 30 93 17 536