Intro Price! Get Pixwell WordPress Magazine Theme with ONLY $59

Macskafajták 2024-ben: Melyiket válasszam? (teljes útmutató)

A macskafajták megismerése segíthet a döntésben

A legtöbb ember életében elérkezik az a pillanat, amikor úgy dönt, hogy kisállattartásra adja a fejét. Jellemző módon, lehetőségként először a kutya és a macska kerül szóba, és a hozzájuk tartozó jellegzetességek. Végül döntő többségben akkor lesz a cica a győztes befutó, hogyha a leendő gazdi – felmérve a saját helyzetét – úgy érzi, hogy egy önállóbb négylábúval tudja csak komfortosan fenntartani a meglévő életritmusát.

Ez természetesen még nem jelenti azt, hogy a macskákra nem kell odafigyelni, a választás során számos szempontot ugyanúgy mérlegelni kell, mint például a macska fajtáját. Ismerd meg a macskaválasztás szükséges lépéseit!

1) Mérd fel a saját környezeted!

Miután megbizonyosodtál róla, hogy egy macskával szeretnéd még boldogabbá tenni a mindennapjaidat, nem árt, hogyha a választás előtt megválaszolod a következő kérdéseket:

  • Milyen környezetet fogok biztosítani a macska számára? (Például kinti és/vagy benti tartásra szánom, vagy kizárólagosan csak az egyikre?)
  • Mennyi időt tudok vele tölteni? Mennyi időm lesz a nevelésére és a kontrollálására?
  • Egyedül fogadom magam mellé, vagy az egész családnak alkalmazkodnia kell az új jövevényhez?

A következő kérdések végiggondolása több szempontból is jelentős, még akkor is, hogyha az egyes macskafajták között nincsenek akkora különbségek, mint két kutyatípus között. Nem mindegy például, hogy milyen életteret biztosítasz a négylábú számára, hiszen ha csak a lakás válik a territóriumává, akkor meg kell birkóznod az aktív hajnali órákkal, és fel kell készülnöd arra is, hogy lehet, hogy a szék lába lesz a kedvenc kaparófa.

Ha pedig az új „lakótársat” a család kiskedvencének szánod, még több kihívással kell szembenézned, hiszen egy gyermek sok dologról nem tudja, hogy ami számára kedveskedés, az egy állat esetén nem ugyanazt jelenti.

2) Kezdd az alapoknál: örökbe fogadott vagy fajtiszta, kölyök vagy felnőtt macska?

Míg a kutyák fajtáit tekintve több, mint kétszázat ismerünk, a közönséges házimacskán túl, csupán negyven körüli fajtiszta cicáról van tudomásunk. Ez már önmagában feltételezi azt, hogy sokkal nehezebb a választás, mert a megkülönböztető karakterjegyek inkább a külsőségekre, mintsem az állat jellemére utalnak. Emiatt a macskafajta kiválasztása előtt sokkal fontosabb, hogy azt mérlegeljük, hogy

  • egy „ismeretlen alomból” származó házimacskát fogadunk be az otthonunkba, vagy egy speciális, törzskönyves típust, amiről már sokkal többet megtudhatunk egy kis utánajárás segítségével;
  • egy kölyök–, vagy egy idősebb macska mellett tesszük le a voksunkat.

Döntés a macska életkora szerint

Akár a cica származása vagy életkora szerint gondolkodunk, mind a négy opciónak megvan az előnye és a hátránya. A kölyökmacskák legnagyobb pozitívuma, hogy ha még ismeretlenebb is a jelleme, a cseperedése során sok szokását a „sajátunkra” formálhatjuk, azaz olyan körülmények mellett tudjuk szocializálni, ami számunkra a legkézenfekvőbb. Ezzel szemben hátrány, hogy sokkal több időt, gondoskodást és figyelmet igényel, amire nem mindenkinek van ideje.

Ilyenkor számít jó döntésnek egy idősebb, (örökbe fogadott) macska, akinek lehet, hogy találunk a viselkedésében kevésbé szimpatikus jellemzőket, viszont már nem kell mindenért pesztrálni: szobatiszta, jobban hozzászokott már az ember jelenlétéhez – különös tekintettel a gyerekekhez. Általában az idősebb cicák higgadtabbak is, aminek köszönhetően már nem kell folyamatosan attól tartani, hogy mit szed szét a játék során, mert könnyen lehet, hogy nyugalmi állapotban, végig heveri a napot.

Döntés a macska származása szerint

Ahogyan arról már korábban szó esett, nem sok macskafajta létezik, és annál kevesebb fajtiszta. A törzskönyves cicák legnagyobb előnye, hogy emiatt az ő belső jellegzetességeikről lehet tudni a legtöbbet, így már nem biztos, hogy nehézséget okoz, hogyha gyermek mellé választod az új kiskedvencet. Pozitív faktor még, hogy a különleges macskafajtákat különböző fizikai jellemzők keresztezéséért kezdték tenyészteni, ezért, hogyha valakinek különösen fontos, hogy hogyan áll a macska füle, milyen a mintázata vagy éppen milyen hosszú a lába, biztos, hogy talál egy kedvére való típust.

Ezzel szemben nem szabad elfeledkezni az örökbefogadásról sem, mi több, nincs is annál szebb dolog, hogyha az ember először azokra az állatokra gondol, amik megmentésre várnak! Ilyenkor természetesen nagyobb a rizikó – valóban zsákba macska –, hogy milyen típusra esik a választás, de ez még nem ok arra, hogy eltántorodj! A menhely dolgozói kívülről-belülről ismerik a védenceiket, így biztosan számos olyan információt megkaphatsz, mint egy fajtiszta macska esetén. Ha mégis az utóbbi a vágyad, azt se felejtsd el, hogy sok idősebb törzskönyves macska is menhelyre kerül.

3) Szűkítsd a kört a macskafajták megismerésével!

Miután a korábbi szempontokat felelősségteljesen mérlegelted, végül, de nem utolsó sorban, fogalmazd meg a leendő cicáddal kapcsolatos, rendkívüli vágyaid is! Igaz ugyan, hogy bármelyik szőrmókot választod, számodra biztos, hogy ő lesz a legszebb, de különösen euforikus állapot, amikor egy olyan kiskedvenccel élheted le a következő 10 vagy akár 20 éved, amilyenre már nagyon régóta vágytál. A teljesség igénye nélkül, mutatunk néhány különleges típust, amiknek kifejezetten imádnivalóak a speciális karakterjegyeik! (Ne feledd, ezeket a külső tulajdonságokat egy menhelyi cicán is felfedezheted!)

5+1 különleges macskafajta, amit imádni fogsz

1) Maine coon: ez a típus egy igazi „nagymacska”, felnőtt korára elérheti akár a 14-kg-os súlyt is. A nagy méretén túl, különleges karakterjegyeinek számítanak a füle végén található hosszabb szőrszálak, amikkel egy hiúz kinézetét kelti. Kifejezetten „kezes” és szociális cica, imádja, hogyha folyamatosan dögönyözik, ezért az egyik legjobb választás gyerekek mellé.

2) Skót lógó fülű macska: ha extra cukiság faktort keresel, ez a fajta biztosan azonnal belopja magát a szívedbe! Ahogyan az már a nevéből is adódik, füle a megszokottól eltérően, lefelé konyul, amitől nem csak különleges, de még nagyon édes is. Jelleme pont olyan, mint külsőre, intenzív figyelmet és szeretetet igényel, szüksége van a gazdi rajongására.

3) Brit rövidszőrű macska: ha mindig is rajongtál a testesebb, lustább Garfield-féle macskákért, a brit rövidszőrű a te utad! Igaz, a színe nem vörös, hanem különleges hamuszürke, de kárpótol érte, hogy szőrzete tömörebb, így még puhább. A típus fő jellemzői között említhető, hogy nagyon barátságos és higgadt – utóbbi pedig kifejezetten sokat jelent, hogyha a nap jelentős részében egyedül kell maradnia.

4) Munchkin macska: közismertebb nevén a tacskómacska az egyik legédesebb választás. Nem véletlenül kapta ezt a nevet, lábai jóval rövidebbek egy átlag macskáéhoz képest, miközben teste pedig hosszú. Alkalmazkodó és játékos, de megfelelő foglalkoztatás mellett egyik pillanatról a másikra megnyugszik. Kíváncsi típus, ezért biztos, hogy mindig a nyomodban lesz, de az egyik legkiegyensúlyozottabb macskafajta.

5) Bengáli macska: ez a fajta az egyik legszebb macska a világon, ugyanis foltjai éppen a vadonban élő nagymacskákat idézik. Termetre is nagyobb az átlagosnál, és amit mindenképp érdemes róla tudni, hogy nagyon aktív, rajong a játékokért. Emiatt fontos, hogy a te habitusod is megegyezzen az övével, máskülönben nagyon fárasztóvá válhat!

5+1) Sziámi macska: ha mindig is egy olyan társra vágytál, akivel így vagy úgy, de tudsz kommunikálni, a sziámi macskával könnyen megbarátkozol majd! Különleges, mert sokkal többet „beszél”, mint fajtársai. Másik speciális ismertetőjegye a hatalmas kék szeme, illetve a szőre, ami amellett, hogy nagyon világos, a mancs, a pofa és a fülek területén mégis sötét. Belső tulajdonságait tekintve az egyik legszociálisabb és legértelmesebb fajta, így biztos, hogy hű társad lesz a mindennapok során!

4) Varázsold az otthonodat macskabarát hellyé!

Miután sikerült eldöntened, hogy a szíved mélyén milyen cicára is vágysz, akkor már nincs több hátra, minthogy beszerezd a macskatartáshoz szükséges eszközöket – alom, macskahordozó, nyakörv stb. –, és tájékozódj a macskaeledelek típusairól! A cica fajtája alapján már könnyen meghatározható, hogy kevesebb vagy több játékra van szükség – például egy kölyökmacska vagy egy tipikusan izgága fajta biztos, hogy minden vicces dolognak örül majd.

A tápok és az alutasakos ételek tárháza végeláthatatlan, ezért különösen fontos, hogy utánajárj az egyes márkáknak, az összetevőknek, még akkor is, hogyha végérvényben a kiskedvenced sajátos ízlése befolyásolja majd a választást. Egyszer úgyis csak azon kapod magad, hogy (a világuralomra való törekvés szellemében) réges-rég ő irányít téged, és nem fordítva.